سوئیچ شبکه چیست ؟
سوئیچ شبکه یک دستگاه تحت شبکه است که وظیفه تجمیع ، تقویت و مدیریت اطلاعات ارسالی چندین دستگاه شبکه دیگر در یک شبکه را انجام می دهد. به عنوان مثال یک سوئیچ شبکه می تواند چندین وسیله شبکه مانند کامپیوتر ، پرینتر ، سرور و سایر تجهیزات شبکه را با یکدیگر متصل کرده و زمینه را به گونه ای مهیا کند تا این تجهیزات اطلاعات را در یک شبکه محلی ( LAN ) ، با یکدیگر به اشتراک بگذارند. این مهم باعث صرفه جویی در هزینه و افزایش میزان بهره وری سیستم ها می شود. سوئیچهایی که معمولاً در لایهٔ سوم یا بالاتر پردازش را انجام میدهند، معمولاً سوئیچ چند لایه یا سوئیچ لایه ۳ خوانده میشوند.
سوییچ شبکه چگونه کار می کند ؟
اطلاعات در شبکه به صورت بسته داده و فریم جا به جا میشود و هر فریم شامل اطلاعاتی مانند آدرس مبدا و آدرس مقصد است. سوئیچ با توجه به مک آدرس (MAC Address) موجود در قسمت مقصد در فریم، پورت مقصد را تشخیص میدهد و بسته داده را به همان پورت میفرستد. همان طور که میدانیم مک آدرس هر دستگاهی منحصر به فرد و مختص به همان دستگاه است. پس سوئیچ با داشتن مک آدرس مقصد، داده را به صاحب آن میرساند. از طرفی هم این مک آدرس ها را در جدولی به نام جدول مک آدرس ذخیره میکند. زمانی که یک شبکه بزرگ میشود و دیگر بحث محلی بودن مطرح نیست از دو یا تعداد بیشتری از انواع سوئیچ شبکه استفاده میشود که در این میان روترها نیز میتوانند نقش واسط را داشته باشند. بنابراین وظایفی که یک سوئیچ در یک شبکه بزرگ بر عهده دارد شامل مدیریت ترافیک شبکه، ارسال اطلاعات به کلاینت خاص، ارسال سریع اطلاعات و… است.
مزایای استفاده از سوییچ :
- برقرارای ارتباط هوشمند بین ده ها و حتی صد ها دستگاه مختلف در شبکه
- سرعت بسیار بالا در برقراری ارتباط بین اجزای شبکه
- مدیریت کاربران شبکه
- مدیریت پهنای باند مصرفی
- مدیریت دسترسی کاربران به بخش های مختلف شبکه
- توسعه شبکه بدون ایجاد اختلال در سایر بخش های آن
- فراهم نمودن تعداد زیادی پورت برای دسترسی و اتصال سریع به رایانه ها، روترهای و نیز سرورهای شبکه
- پورت های uplink با سرعت بالا برای پشتیبانی از نیازمندیهای کابل کشی های پرسرعت
- صرفه جویی در کابل های مصرفی
- نصب و راه اندازی آسان بدون نیاز به دانش و مهارت بسیار بالا
- استفاده از تکنولوژی ارسال و دریافت داده به منظور تامین یکپارچگی بسته های دیتا
- انتقال تقریباً فوری دیتا بین آدرس های مبدا و مقصد
سوییچ ها از لحاظ تعداد پورت :
تمامی برندهای سوئیچ شبکه از یکسری استانداردها برای تعیین تعداد پورت سوئیچ، پیروی میکنند. در سوئیچ از لحاظ فیزیکی دو نوع پورت وجود دارد: اترنت و فیبر نوری؛ و از نظر ورود/خروج داده به دو نوع ورودی و Uplink دسته بندی میشوند.حال در بخش پورت های ورودی بسته به نوع سوئیچ از پورت اترنت یا فیبر نوری (SFP) استفاده میشود و در بخش خروجی سوئیچ یا پورت Uplink از اترنت یا فیبر نوری و یا ترکیبی از این دو پورت استفاده میشود.از لحاظ تعداد پورت ورودی به ۴ پورت، ۸ پورت، ۱۶ پورت و ۲۴ پورت دسته بندی شده و از لحاظ تعداد پورت Uplink به صورت تک پورت، دو پورت و چهار پورت برای خروجی دادههای دریافتی سوئیچ میباشد.
میزان تعداد پورت های Uplink در یک سوئیچ بستگی به تعداد ورودی پورت ها دارد. به عنوان مثال یک سوئیچ ۴ پورت اترنت دارای یک و یا دو پورت اترنت برای Uplink است و نیازی به چهار پورت Uplink ندارد. در نتیجه تعداد پورت های Uplink متناسب با تعداد پورت های ورودی است. در زیر نمونه هایی از سوئیچ ها با تعداد پورت ورودی/خروجی مشخص شده است:
- سوئیچ ۴ پورت با یک پورت Uplink
- سوئیچ ۴ پورت با دو پورت Uplink
- سوئیچ ۸ پورت با دو پورت Uplink
- سوئیچ ۱۶ پورت با دو پورت Uplink
- سوئیچ ۲۴ پورت با دو پورت Uplink
- سوئیچ ۲۴ پورت با چهار پورت Uplink
انواع سوئیچ:
- سوئیچ های غیر مدیریتی یا Unmanaged Switch
- سوئیچ های LAN یا سوئیچ های اترنت
- سوئیچ های PoE یا PoE Switch
- سوئیچ های مدیریتی یا Managed Switch
- سوئیچ های هوشمند یا Smart Switch
- سوئیچ های مدیریتی انترپرایزی یا Enterprise Managed Switch
تفاوت اصلی بین سوئیچ های مدیریتی و غیر مدیریتی، توانایی کانفیگ کردن سوئیچ و اولویتدهی به ترافیک LAN است تا مهمترین اطلاعات در اولویتِ ارسال قرار گیرند.در مقاله های بعدی به صورت گسترده ویژگی و تفاوت سوییچ ها را بررسی می کنیم .
دیدگاه خود را بنویسید