در ابتدا باید بدانیم مدیا کانورتور دستگاهی انعطاف پذیر و مقرون به صرفه برای پیاده سازی و بهینه کردن ارتباطات در انواع شبکه ها می باشد.

واقعا مدیا کانورتر ها چه کاری انجام میدهند؟

به زبان ساده مدیا کانورتر ها یک سیگنال از کابل مسی را میگیرند آن را تبدیل به یک سیگنال نوری سبک و از طریق فیبر نوری آن را منتقل می‌کنند. آن سوی دیگردر انتهای فیبر نوری، گیرنده مدیا کانورتر سیگنال نوری را دریافت کرده و مجدداً آن را به سیگنال مسی بازمیگردند یا به بیان دیگر رایج ترین نوع مدیا کانورتور دستگاهی است که به عنوان فرستنده و گیرنده، در شبکه های زوج بهم تابیده مسی (UTP)، سیگنال های الکتریکی را به امواج نور مورد استفاده در شبکه فیبر نوری تبدیل می کند. اتصال فیبر نوری زمانی ضرورت پیدا می کند که فاصله بین دو دیوایس شبکه از محدوده ی انتقال کابل مسی فراتر رفته است. با استفاده از مبدل های فیبر نوری این امکان فراهم می شود تا دو دیوایس شبکه با پورت مس و در فواصل طولانی از طریق کابل فیبر نوری به هم متصل شوند.

مدیا کانورتورها همچنین برای تبدیل فیبر به فیبر در تبدیل فیبر Multi mode به فیبر single mode و تبدیل لینک dual fiber به single fiber جهت انتقال دوطرفه داده ها مورد استفاده قرار می گیرد.علاوه بر این، کانورتورهای فیبر نوری جهت تبدیل طول موجها در مالتی پلکس تقسیم طول موج(WDM) نیز کاربرد دارند. مدیا کانورتورها معمولاً دارای پروتکل خاصی بوده و برای طیف گسترده ای از شبکه ها با نرخ داده ی مختلف قابل استفاده می باشند. مبدل ها در لایه ی فیزیکی و یا در لایه ۲ شبکه قرار دارند، مبدل هایی که در لایه دوم قرار می گیرند قابلیت نرخ سوئیچینگ و سایر ویژگی های پیشرفته را ارائه می دهند.

برای درک بهتر مفهوم single mode و Multi mode به توضیحات زیر توجه کنید:

ارتباط فیبر های نوری دارای انواع مختلفی است که و به دو نوع تقسیم بندی خواهند شد. نوع اول فیبر های نوری مالتی مود  Multimode یا چند کاربره  و نوع دوم فیبر های نوری سیگنل مود Single Mode یعنی تک کاربره. فیبر های نوری مالتی مود اندازه و ظرفیت زیادی دارند یعنی اندازه ظرفیت و هسته مورد استفاده در فیبرهای مالتی مود ۵۰ میکرومتر یا حتی بیشتر است و از قطر بیشتر نسبت به فیبرهای نوری سینگل مود برخوردار هستند و از مزیت مالتی مودها این است که سیگنال ها یا پالس های بیشتری را انتقال میدهند و عیبی که فیبر های مالتی مود دارد این است که سرعت کمی دارند.اما فیبر های سینگل مود اندازه و ظرفیت مورد استفاده آنها  ۵ میکرومتر است دارای قطر کمتری نسبت به فیبر های مالتی هستند و سیگنال ها و پالس های کمتری را در پهنای باند انتقال میدهند ولی یکی از مزیت های فیبر های سینگل مود سرعت زیاد آنها در انتقال پالس ها و سیگنال های در پهنای باند هستند که نسبت به فیبر های مالتی مود بیشتر است.

                         مدیاکانورترچیست وچه کاربردی دارد؟

مزایای استفاده ازمدیا کانورتر:

پیچیدگی شبکه، کاربردها و سرویس های درخواستی و افزایش روز افزون دیوایس های موجود در شبکه، سرعت و پهنای باند مورد نیاز شبکه را بالاتر برده و موجب طولانی تر شدن مسافت بین اجزا در شبکه های محلی شده است. مدیا کانورتور با امکان استفاده از فیبر نوری و قابلیت یکپارچه سازی تجهیزات جدید با ساختار کابل کشی موجود، در حل این مشکل به شما کمک می کند. مدیا کانورتور موجب یکپارچه سازی فیبر و مس و همچنین یکپارچه سازی انواع مختلف فیبر در شبکه های LAN می گردد. پشتیبانی از طیف وسیعی از پروتکل ها، نرخ ارسال داده و مدیاهای مختلف، شبکه ی با قابلیت اطمینان بالا و مقرون به صرفه را ایجاد خواهد کرد.به طور کلی می توان راهکارهای ارائه شده توسط مدیا کانورتورها را اینگونه بیان کرد :

  • افزایش مسافت شبکه با امکان تبدیل مس به فیبر و گسترش ارتباطات فیبر نوری
  • عدم نیاز به صرف هزینه ی اضافی با امکان استفاده از تجهیزات موجود
  • افزایش ظرفیت فیبر موجود با استفاده از مالتی پلکس تقسیم طول موج
  • استفاده ازمدیا کانورترها انواع نویزهای الکترومغناطیس و رادیویی موجود در اطراف سیستم شما را به راحتی حذف می کند.
  • مدیا کانورترها در برابر اتصال به زمین، ولتاژهای گذرا و رعد و برق که میتواند به هر نوع سیستمی آسیب برساند عایق هستند.